A folyékony üvegről

 

“A csodák nem a természeti törvényekkel állnak ellentmondásban, csupán azzal, amit a természetről tudunk.”
Albert Einstein

Folyékony üveg

A folyékony üveg a szó szoros értelmében üveg, vagyis annak alapanyaga, a szilícium dioxid, amely az egyszerű homok összetevője. Így a termék nemcsak, hogy természetbarát, hanem természetazonos.

lótusz növény

A lótusz növény levele messziről...
Az ötletet a lótusz-effektus adta. Lótusz effektusnak a felületek nagyon kicsi nedvesíthetőségét nevezik, és erre a lótusz növénynél figyeltek fel először. Ennek a növénynek a levelét és virágát a víz és más folyadékok nem nedvesítik, olyan csepp képződik rajtuk, amely nem tapad meg a növény felületén, hanem lepereg arról, sőt közben a növényen található porszennyeződést is eltávolítja.


 

...és közelről

 

Az effektus felfedezése előtt azt hitték, hogy minél simább egy felület, annál könnyebb a tisztíthatósága. Éppenellenkezőleg. A lótusz effektus oka egy különleges felületi struktúra, egy kb. 5-10 mikrométer magas és egymástól 10-15 mikrométer távolságra lévő apró dudorok, amelyek egy redős védőréteget alkotnak és vízhatlanná teszik a felületet.

 

Így működik a folyékony üveg is…

Ahogy a háztartási üveg – poharak, edények stb. – úgy a folyékony üveg is közömbös, ellenáll a savas és alkáli oldószereknek, felületét nem sérti.  
A két anyag között mégis hatalmas a különbség.

Míg a háztartási üveg merev, szilárd, addig a folyékony üveg rendkívül rugalmas, belélegezhető (ártalmatlan), felületén nem tapad meg semmi, és folyadék állagának köszönhetően könnyedén felvihető bármilyen felületre.

Környezetbarát – Az alapanyag – mint már említettük – a szilícium dioxid, amely nemcsak, hogy a természetben előforduló anyag, tehát könnyedén kivonható, hanem vissza is kerülhet oda, mindenféle negatív hatás nélkül.

Az így kifejlesztett termékcsoport gyakorlatilag minden felülettípust lefed: Alkalmazható fára, fémre, üvegre, kerámiára, bőrre, természetes kőre és műanyagra.

A termék előnyeit reggelig sorolhatnánk, ezért csak néhányat emelünk ki:

- extra hidrofób (vízlepergető)
– oldószermentes,
– szagmentes,
– hőálló, (az üveg olvadásfoka kb. 1650 Celsius)
– rugalmas,
- hosszan tartó védelmet biztosít,
– könnyen használható,
– étel közelben is használható (ártalmatlan)

 

 

Nyelvek / Languages