Betétdíjas vagy PET palack?

Betétdíjas vagy PET palackosat vegyek?

Mindennapi gondok, mindennapi kérdések. Aktív szelektív gyűjtő vagyok. Milyen italt vásároljak? Amit műanyag palackban hoznak forgalomba vagy amit üvegben? Mikor teszek jobbat környezetemmel?

Egyik szelektív-szkeptikus barátom felvetette, hogy nem biztos, hogy a betétdíjas a környezetbarátabb eljárás, mivel lehet, hogy nagyobb víz és energia felhasználással jár az üveg sterilizálása, újratöltése, mint az üveg újra előállítása. Lássuk, melyik a jobb megoldás!Az üveggyártás rengeteg energiát és nyersanyagot (kvarchomok, szóda, őrölt mészkő, márványliszt v. mészmárga, adalékanyagok, szén, 20-30%-ban üvegcserép) igényel. A hozzávalókat gépi keverés után megolvasztják, melynek során szilikátok keletkeznek. Az olvadás 800-900 C-on indul be, 1300-1550 C-on folyékonnyá válik, majd derítés és hűtés következik, amikor az olvadék homogenizálódik. A szelektíven kidobott üveg ebbe a folyamatba kerül be, tehát nem ússzuk meg az üveggyártás költségeit. A betétdíjas üveg újrahasználatakor nincs szükség erre a nagy energiaigényű folyamatra. A üveg gyártásába fektetett anyag és energia ebben sokáig használatban marad. Az üvegek tisztításához felhasznált mosószeres víz és a nehéz palackok szállítása is némi környezetszennyezést jelent ugyan, ez azonban sokkal kisebb mértékű, mint a gyártással járó környezetterhelés. Ha pedig mindezt összevetjük a PET-palackok gyártásával, szállításával, ártalmatlanításával, még meggyőzőb eredményt kapunk. Ráadásul 1 db betétdíjas üveg használata kb 40 db (azonos térfogatú) eldobós PET palack használatát váltja ki, hiszen az üveg kb 40-szer törthető újra. Tehát ennyi. Továbbra is betétdíjas üveget válassz! Újrahasználat az is, amikor saját főzésű lekvárt, szörpöt töltünk az üvegekbe. A piaci kistermelők egy része is szívesen fogadja a visszavitt üvegeket. Jó lenne, ha a befőttes üvegeket is vissza lehetne váltani… Ezen kívül jó ha tudjuk, hogy amíg az üveg nincs szelektíven gyűjtve, nem tekinthető környezetbarát csomagolásnak, mivel nem bomlik le. Ha szelektíven gyűjtötted és dobtad ki, akkor reménykedhetsz abban, hogy újrahasznosítás áldozatává válik, és vagy újra csomagolóanyag lesz, vagy az útépítés során felhasznált, útérdesítésre szolgáló anyagként hasznosul.

Forrás: Humusz.hu

És mi van, ha egy adott terméket KIZÁRÓLAG PET PALACKBAN árulnak? Hát, akkor igyekezzünk alternatív megoldást keresni.

Nekünk, a fenti cikket olvasva rögtön eszünkbe jutott (szakmai ártalom) , hogy a szélvédőtisztító folyadékokat tekintve éppen ez (volt) a helyzet. Azonban ma már erre is van alternatív megoldás: Tessék keresni a PURGATOR szélvédőtisztító tablettákat! (Részletek itt)

Nyelvek / Languages