Láthatóság mellény – mi a szabály?

 

Ami egységes az EU-n belül, minden gépjárműre vonatkozik:

-érvényes jogosítvány (ha teljesen biztonságban szeretnénk lenni, és ha a nyelvtudásunk hiányos, érdemes kiváltani a nemzetközi jogosítványt, mely háromnyelvű)

-gépjárműpapírok

-a nemzetközi zöldkártya nem előírás, de baleset esetén hasznos és szükséges lehet a kötelező biztosításunk meglétének igazolására

-az összes tagállamban kötelező a biztonsági öv használata.

Ami tagállamonként eltér:

Ausztria 
2005 május 1. óta kötelező a fényvisszaverő mellénynek –mint tartozéknak- az autóban tartása. FONTOS: Nem a csomagtartóban, hanem az utastérben kell tartani, hogy az autóból kilépve rögtön viselni tudjuk. A viselése akkor is kötelező, ha nem baleset miatt, hanem egyéb okból (pl.műszaki hiba, vagy más eset) a gépjárművünket elhagyjuk. A kötelezettség nem vonatkozik a parkolóban tartózkodó gépjárműre! Országúton fényvisszaverő mellényt kell viselni a padkán álló gépjárműnél, ha elakadásjelző háromszöget rakunk ki, beláthatatlan útszakaszon, vagy rossz látási viszonyok közt. A rendőrök hiány esetén büntetnek!(14 Euro-tól)

Belgium
2007 február 1. óta kötelező a viselése autópályán és országúton, baleset vagy műszaki hiba esetén a gépjármű elhagyásakor. A szabály érvényes kétkerekű gépjárműre is. Annak ellenére, hogy a szabály autónként csak egy fényvisszaverő mellényt ír elő, tanácsos minden utas részére tartani egyet az autóban, mert nem biztos, hogy adott esetben csak egy személynek kell kiszálni a gépkocsiból! A mellény milyenségére nincs előírás, csak arra, hogy fényvisszaverő legyen. A fényvisszaverő mellény hiányát a rendőrség súlyosan bünteti. (50-1365 Euro)

Bulgária
Előírás szerint minden utas számára kötelező a gépjármű elhagyásakor, baleset vagy műszaki hiba esetén. Motorkerékpárosokra is vonatkozik az előírás! A szankcionálás mértéke nem ismert.

Csehország 
Teherautókra, szolgálati gépjárművekre van kötelezettség, lakott területen kívül a gépkocsi elhagyásakor, baleset és műszaki hiba esetén.

Finnország 
Ajánlott, nem csak gépkocsi elhagyás esetén, hanem sötétben, gyalogosoknak is fényvisszaverő ruházat hordása.

Franciaország
2008. július 1. óta kötelező minden gépjárműben legalább 1db fényvisszaverő mellény tartása, azonban baleset vagy műszaki hiba esetén jármű elhagyásakor kötelező mindenkinek a mellény viselése. Kivételt képeznek a két- és háromkerekű járművek, illetve Quadok. A mellények színe sárga, narancs vagy piros is lehet és meg kell felelnie az EN 471 normának! A hiányát büntetik, mértéke kb: 90 Euro.

Horvátország
Minden autó- és motorvezetőnek tartania kell járművében – mint kötelező tartozékot -fényvisszaverő mellényt, melyet lakott területen kívül baleset, vagy műszaki hiba esetén hordani kell, mind az úttesten, mind a padkán tartózkodáskor.

Luxemburg
2008. április 1. óta előírás. Autópályán, vagy autóuton baleset, vagy műszaki hiba esetén, a gépkocsi elhagyásakor kötelező a hordása. Sárga, narancs, vagy piros színű mellény a kívánatos, ami megfelel az EN 471 normának. Az előírás vonatkozik a motorosokra is. Az előírás ugyancsak egy mellényt határoz meg, azért a biztonság kedvéért érdemes minden utas részére mellényt tartani a kocsiban, mert nem biztos, hogy csak egy embernek kell elhagyni a gépjárművet adott esetben. Ezenkívül hordania kell a gyalogosnak fényvisszaverő mellényt lakott területen kívül, ha az úttest közelében halad, hacsak nem járdán, vagy kerékpárúton teszi azt. Az előírás nappal is érvényes!

Norvégia 
2007 március 1-től kötelező autóban és motorkerékpáron fényvisszaverő mellényt tartani. Baleset, vagy műszaki hiba esetén a jármű elhagyásakor kötelező a hordása, ha elhagyjuk a járművünket lakott területen kívül. A mellényt úgy kell a gépjárműben elhelyezni, hogy a vezető könnyen hozzáférjen. Az előírás csak a vezetőre vonatkozik. A szabályzás a Norvégiában forgalomba helyezett autókra vonatkozik, de tanácsolják külföldieknek is, mert az előírás hamarosan változhat.

Németország 
A német előírások főleg szolgálati, hivatalos gépkocsikra vonatkoznak, legyen az teher, vagy személyautó. Itt az a szabály, hogy annyi fényvisszaverő mellénynek kell lenni a gépjárműben, hányan utaznak benne. A magánforgalomban résztvevő járművekre a szabályozás nem vonatkozik, csak ajánlások vannak. Az előírt mellény narancs, vagy sárga színű, meg kell feleljen az EN471 szabályozásnak és erről meg lehessen győződni a belevarrt címkéről.

Olaszország
Az első ország amely bevezette a fényvisszaverő mellényre vonatkozó kötelezettségeket 2004. áprilisában. Piros, narancs, vagy sárga fényvisszaverő mellény hordása kötelező baleset, vagy műszaki hiba esetén, a jármű elhagyásakor, lakott területen kívül. A hordás elmulasztása legalább 36 Euro büntetést von maga után. Az előírás a gépkocsi vezetőjére vonatkozik, aki elhagyja a épjárművet, de problémát okozhat, ha többen is kiszállnak az autóból és nem rendelkeznek több mellénnyel. Az előírás egyenlőre nem vonatkozik az egy nyomon közlekedő járművekre.

Portugália 
2005 kezdetétől előírás egy fényvisszaverő mellényt tartani és baleset vagy műszaki hiba esetén, a jármű elhagyásakor kötelező a hordása. Ha nincs a gépkocsiban, 60-300 Euróig büntetnek, ha nem használjuk 120-600 Euro-ig!!! A 2005-ös előírás a portugál rendszámú autókra vonatkozik (beleértve a bérautókat is). Jelenleg motorkerékpárra nem vonatkozik az előírás!

Románia 
3,5 tonna összsúly felett kötelező a fényvisszaverő mellény gépjárműben tartása, illetve szükség esetén hordása. Ennek elmulasztása büntetést von maga után.

Szlovákia 
2006. november 1. óta kötelező egy fényvisszaverő mellényt tartani és baleset vagy műszaki hiba esetén a jármű elhagyásakor kötelező a hordása. Hiánya esetén kb. 50 Euro bírságra kell számítani.

Szlovénia 
2008. április 30. óta kötelező egy fényvisszaverő mellényt tartani a gépjárműben és baleset vagy műszaki hiba esetén jármű elhagyásakor kötelező a hordása. Ha közben új rendelkezés nem lépett életbe, a szankció kb. 40 Euro-ra tehető.  Egy normál közúti ellenőrzésnél nem büntetnek a hiány miatt. Motorkerékpárokra nincs rendelkezés.

Spanyolország 
A fényvisszaverő mellény tartása és szükség esetén hordása 2004. július 24. óta kötelező. A bütetés: 90 Euro. Motorkerékpárokra nincs előírás.

 


Nyelvek / Languages