Lassan minden hamisítvány. Ami nem kínai……. A napokban tettem egy, már-már szokásos kínai vizitet Shanghaiban, gondoltam megosztom a látottakat. A városról csak legekben tudok  bármit is mondani, döbbenetes a fejlődés, érezhető a lassan beérő új generáció hatása. A belváros ahogy mondani szoktuk, mindent visz.
Shangai metro térkép

Shangai metro térkép


A legmegdöbbentőbb a metró rendszer – amennyiben jó infókat kaptam – a jelenlegi leghosszabb szakasz cca.80km!!!!! Jelenleg 11 vonal müködik, összesen cca. 420Km-!!!!! (gondolhatjátok, hogy milyen érzés itthonról kimenni, úgy, hogy mindenki ismeri a hazai metro-vonal bővítésével kapcsolatos híreket) Itt valamiért csendesen,de megépítették. Sajnos nem tudtam megnézni a fúrópajzsot, pedig szívesen tettem volna. Talán valamit én is segíthettem volna a hazai „szakembereknek”!!!!
Az aktuális vásár is kisebb agyrém volt!!! Több mint   103500 m2, összesen mintegy 2800 kiállító, és 45.000 regisztrált vásárló!!!! Ja, és az egész területet végigsétáltam, nem is egyszer!!!!! (már kérvényeztem egy lábprotézist, de nem tudom, hogy itthon vagy kínában rendeljem meg….) Megdöbbentő látvány volt, látni, hogy mennyi mindenben napra kész infói vannak egy-egy kiállítónak. Több éve még nem nagyon volt az EU-ban ismert kamionokhoz alkatrész, ma ezek „hegyekben” álltak ott, várva, hogy valakit megszólíthatnak. Természetesen nem csak ebben a szakmában van túlkínálat, szerintem, ha relé beszállítót kellene találnom, nagy bajba kerülnék. Megszámlálhatatlan „elektromos”cég volt! Persze tudom, hogy sokunkban még ott a szkeptikus hang, hogy tudod ez nem lesz olyan mint az „eredeti”, mi lesz, ha nem müködik…….. Természetesen bennem is mindig ott van, de szerintem, ha az ember alapos és egyben jól felkészült, nem lehet hibázni. Persze mint mindig most sem tudtam kihagyni a garázsipart, megdöbbentő volt látni a festőkabinok és egyéb emelők látványát. Nem beszélve  az autóink elektronikai ellenőrzőműszereiről. Már-már úgy éreztem magam mint egy szakszervízben. Végül is miért ne itt készülne??? Hihetetlen mennyiségben futnak a kínai utakon autók (amennyiben jók az infóim, már verik az USA-t az eladott szgk-ban!!!! cca. 6,5millió, megszámoltam……) Belegondoltam, hogy ekkora mennyiséghez mennyi pótalkatrész szükséges……..Ja a városban még nincs un. terítő járat, szerintem meg kellene szervezni!!! Tehát ez mind a legfrisebb élményem, remélem, hogy még sok hasonlóban  lesz részem!

Gáspár Zoltán

SLH Kft.

Comments are closed.

Nyelvek / Languages