A tél beállta előtt sokat hallunk azoknak a készületeknek az elvégzéséről, amik az autó biztonságos működését elősegítik. Következzenek most a tavaszi teendők, melyekről kevesebbet hallunk, de nem kevésbé lényegesek, mint a téli feladatok:Autónk tavaszi felkészítése Először is, bizonyosodjunk meg arról, hogy az elkövetkezendő időkben az átlaghőmérséklet eléri a 7 °C fokot. Majd gondoljuk végig azt is, hogy tervezünk-e olyan utazást, ami olyan területekre vezérelne, ahol esélyes lehet még a hóesés. Ám ha meggyőződtünk, hogy még a gondolatainkból is kiűztük a telet és az állandóan szakadó havat, amiből idén télen igencsak jutott, felsóhajtva begördülhetünk a szervizbe.

Mi lesz a téli gumik sorsa?

A téli gumik lecserélésekor ajánlott meggyőződni azok állapotáról, hogy képesek lesznek-e a következő telet is végig szolgálni. Ha nem, akkor a szerviz gondoskodik helyettünk a használt gumik sorsáról. Amennyiben kielégítő állapotnak örvendenek téli gumijaink,  elhelyezésükre fordítsunk némi figyelmet.  Mossuk át  és fektetve helyezzük el őket és jövő télig legalább egyszer-kétszer forgassuk meg, nehogy deformálódjanak. A könnyű alu felnikre fordítsunk külön figyelmet, használjunk savmentes tisztítót. Mielőtt felpatkolnánk a vasparipát, előtte centíroztassuk meg a kereket. Emellett érdemes elvégezni a futóművek beállítását is, mert azok a téli csúszkálások-padkázások és a lassan tankcsapda méretű kátyúkkal történő találkozások alkalmával némileg elállítódhatnak. Ezzel is elejét vehetjük a kocsi kényszeres kerékrázásának vagy húzásának.Lucas ablaktörlő lapát

Ablaktörlés – csíkmentes kilátás

A tökéletes kilátásról egészen addig nem elmélkedünk, míg – általában a hideg hatására- elkopik az ablaktörlő gumija, és az első tavaszi záporkor észrevesszük, hogy ablaktörlő lapátunk sávosan töröl. A csíkos szélvédőt ugyanis jórészt az okozza, hogy a hideg, fagy károsítja az ablaktörlő lapát gumi részét.

Autómosás, -takarítás

A tél vége felé érdemes a kocsit alaposan átmosni, az alváztól a tetőig, ezáltal biztosítva kocsink karosszériájának maradandó épségét.  Ne feledjük, hogy a só komoly károkat okozhat,  ezért jobb megelőzni az alváz és a karosszéria károsodását! Ne feledkezzünk meg a motortér takarításáról sem, ahol érdemes pár percet szentelni a kábelek és gumicsövek épségének – töredezettségének ellenőrzésére. Ha valami gyanúsat észlelünk, érdemes autószerelővel ellenőriztetni, cseréltetni az alkatrészeket! Ugyanis ha ez elmarad, számítani lehet majd a nyáron remek kalandokra, amikor egy hűtés cső megadja magát, avagy egy kábel zárlatot okoz, feledhetetlenné téve napsütéses utazásunkat. Továbbá nem árt a folyadékok és a tömítések  ellenőrzése is. Amennyiben a fentiekkel elkészültünk, jöhet a kocsink utastere.  Ha a kocsi fel van vértezve klímával, akkor azt is ellenőriztetni érdemes, továbbá a pollenszűrőt mindenképp javasolt kicserélni. A kocsi tél végi átvizsgálása ugyanis biztosítja a melegebb időszakban történő biztonságosabb közlekedést.

Az autó tisztításakor hasznos eszközök:

Intens törlőkendők Napvédők és egyéb belső felszerelések Dísztárcsák

Comments are closed.

Nyelvek / Languages